Idealna dieta tenisisty stołowego |
Zalecana
dieta podczas cyklu treningowego i w okresie zawodów Węglowodany (cukry) - to podstawowe źródło energii wszystkich ustrojów żywych dla podtrzymania procesów życiowych. Stąd głównym "paliwem" dla energii potrzebnej przy tenisie stołowym są węglowodany magazynowane przeważnie w mięśniach. Brak węglowodanów powoduje wystąpienie zmęczenia (słabnięcie) i pogorszenie techniki. Dlatego dieta zawodnika uprawiającego tenis stołowy musi zawierać obficie węglowodany do zapewnienia dostatecznego zapasu energii dla treningu i meczu. Węglowodany dzielą się na cukry złożone i proste. Cukry złożone występują w jedzeniu takim jak: ryż, ciasto, wyroby zbożowe, chleb, ziemniaki. Natomiast cukry proste są w słodyczach, czekoladzie, ciastkach i deserach. Badania wykazały, że obydwa rodzaje cukrów są potrzebne organizmowi i są skutecznym środkiem opóźniającym zmęczenie podczas treningu i na zawodach. Jedzenie bogate w węglowodany: chleb, wyroby zbożowe, ciasto, owoce, sok owocowy, ziemniaki, jogurt, lody, kukurydza, ryż, napoje bezalkoholowe (likiery, soki), ciastka, herbatniki, desery, kawa zbożowa. Tłuszcze - mają wysoką wartość kaloryczną i wraz z węglowodanami są źródłem energii dla organizmu (jednak przy większych ilościach tłuszcze mogą być szkodliwe dla diety tenisisty stołowego) Jedzenie bogate w tłuszcze: olej, masło, margaryna, mięso, mleko, ryby i orzechy. Białka - są w zasadniczej diecie dla rozwoju i odbudowy organizmu, ale w naszym znaczeniu nie mają one powodować wzrostu mięśni i siły jak w innych sportach (np: podnoszenie ciężarów). Jedzenie bogate w białko: wędliny, mięso, ryby. Opracowano na podstawie artykułu Matthewa Westona w "Table Tennis - Illustrated" |
Terminy | Wyniki | Ranking | Miejsca
gier
| UKS | ŚLA | Oscary | Galeria | Informacje | Kalendarz | Polska | Niemcy | Foto | Druki | Przepisy | Sprzęt Prezentacje | w Polsce | na świecie | Ankieta | Linki | Inni | Wyróżnienia | Patronat | Archiwum | Sylwetki | Ciekawe | Redakcja | Nasze Życie |